19 Kasım 2015 Perşembe

SAMSUN YEMEKLERİ




ÇAKALLI MENEMENİ



Domates
Biber
Yumurta
Tereyağı

Alüminyum tavada ilk önce tereyağı ile biberler harmanlanır, daha sonra domatesler soyularak tavada ezilerek pişirilir. Ardından yumurtalar kırılarak isteğe göre peynir,pastırma benzeri malzemeler de eklenerek yanında Çakallı pidesi ile servise sunulur.



BAFRA PİDESİ



Pide hamuru
120 gr. soğanla birlikte kavrulmuş kıyma

Hamurumuzu oklavamız ile açıyoruz. İyice kıvama geldiğinde hamurumuzun ortasına 120 gr. kadar kavrulmuş kıyma ve soğandan oluşan karışımımızı döşüyoruz ve hamurumuzu kapatıyoruz. Pidemizi fırınımıza alarak 200 derecede yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz. İyice pişen pidemizin üzerine tereyağı sürerek dilimliyoruz ve yeşilliklerle servise alıyoruz.


KAZ TRİDİ


1 Kg ince bulgur
1Kg Tirit ekmeği( Yufka)
1Kg kaz eti
½ Kg kaz yağı
Yeterince tuz

Kaz etinin yağlı kısmı ayrıldıktan sonra yeterince tuz ilave edilerek haşlanır, ayrılan kaz yağı küçük küçük doğranarak eritilir. Eritilen yağ ile üçgen şeklinde kesilen tirit ekmeği (yufka ) yağlanır, daha sonra haşlama suyuyla bulgur pilavı yapılır. Didiklenen kaz eti bulgur pilavının üzerine dökülerek, yağlanan tirit ekmeği banılarak yenir.

Not: Kavak İlçemize özgü, sadece kış aylarında yapılan ve yenilen kaz tiridi, kendine özgü tat ve lezzetiyle, değişik tat ve lezzet arayanlara altarnatif oluyor.


KATIK BÖREĞİ


Buğday yarması akşamdan ısıtılır ve yaklaşık 12 saat suda kalır. Su yarma hizası kadar konur.Yarma suda şişer. Eğer şişen yarmanın üzerinde su birikirse bu süzülerek atılır. Katığa bu yarma ile birlikte bolca kıyılmış dorak ve maydanoz da katılır. İyice karıştırılır. İçine yeterince tuz ve zeytinyağı da katılır. Hazırlanan bu karışım, tereyağı ile iyice yağlanmış tepsiye 1,5 - 2 cm. kalınlığıhda dökülür.Odunla ısınan fırına ya da elektrikli fırına verilir. Üstü kızarırsa fırından çıkarılır ve tepsi boşaltılır. Ters çevrilerek tepsiye konur ve yeniden fırına verilir. Bu tarafı da kızarırsa fırından çıkarılır ve tereyağı ile yağlanır.Dilim dilim ve dört köşe kesilir. Bunlara samsa adı verilir. Samsalar bir kenarı 10 cm. olan eşkenar dörtgen biçiminde dilimlerdir. Bir başka tepsi yada tabağa konup servis yapılır. Samsalar servis yapılmadan önce kendi buğusu ile yumuşasın diye üstüne bir kapak örtülür. Yaklaşık 10 - 15 dakika kapak böreğin üstünde durur. Eğer böyle yapılmazsa samsalar sert olur 6 kişilik börek için, yaklaşık 750 gr. yarma, 850 gr. katık, bir demet dorak, bir demet maydanoz, bir çay bardağı zeytinyağı gereklidir. Bu karışım yaklaşık 1 m. çapında tepsiye dökülür. Katık böreği fırına bakraçla götürülür. Fırına girerken karışım tepsiye boşaltılır. Börek yaklaşık bir saatte pişer.

Not: Bu börek daha çok bahar ve yaz aylarında yapılır. Kimi zaman kurutulmuş dorak da kullanılır.Börek Vezirköprü ' de daha çok çay ile birlikte yenir.


LOKUL







Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı (üzerine)
Aldığı kadar un(yumuşak ama yapışmayan hamur olacak)
İç malzemesi:
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fındık kırığı veya ceviz
1 su bardağı toz şeker
1 paket margarin

Yapılışı:
Hamur için ayrılan malzemeler yoğrulur. Hamur dörde bölünür. Hamur sırayla açılıp oda ısısındaki margarin sürülür. Üzerine şeker serpilip üzüm ve fındık ya da ceviz konur. Rulo halinde sarılıp lokma lokma kesilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Aynı işlem diğer hamurlara da yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder