19 Kasım 2015 Perşembe

MEYVELER


SAMSUN YEMEKLERİ




ÇAKALLI MENEMENİ



Domates
Biber
Yumurta
Tereyağı

Alüminyum tavada ilk önce tereyağı ile biberler harmanlanır, daha sonra domatesler soyularak tavada ezilerek pişirilir. Ardından yumurtalar kırılarak isteğe göre peynir,pastırma benzeri malzemeler de eklenerek yanında Çakallı pidesi ile servise sunulur.



BAFRA PİDESİ



Pide hamuru
120 gr. soğanla birlikte kavrulmuş kıyma

Hamurumuzu oklavamız ile açıyoruz. İyice kıvama geldiğinde hamurumuzun ortasına 120 gr. kadar kavrulmuş kıyma ve soğandan oluşan karışımımızı döşüyoruz ve hamurumuzu kapatıyoruz. Pidemizi fırınımıza alarak 200 derecede yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz. İyice pişen pidemizin üzerine tereyağı sürerek dilimliyoruz ve yeşilliklerle servise alıyoruz.


KAZ TRİDİ


1 Kg ince bulgur
1Kg Tirit ekmeği( Yufka)
1Kg kaz eti
½ Kg kaz yağı
Yeterince tuz

Kaz etinin yağlı kısmı ayrıldıktan sonra yeterince tuz ilave edilerek haşlanır, ayrılan kaz yağı küçük küçük doğranarak eritilir. Eritilen yağ ile üçgen şeklinde kesilen tirit ekmeği (yufka ) yağlanır, daha sonra haşlama suyuyla bulgur pilavı yapılır. Didiklenen kaz eti bulgur pilavının üzerine dökülerek, yağlanan tirit ekmeği banılarak yenir.

Not: Kavak İlçemize özgü, sadece kış aylarında yapılan ve yenilen kaz tiridi, kendine özgü tat ve lezzetiyle, değişik tat ve lezzet arayanlara altarnatif oluyor.


KATIK BÖREĞİ


Buğday yarması akşamdan ısıtılır ve yaklaşık 12 saat suda kalır. Su yarma hizası kadar konur.Yarma suda şişer. Eğer şişen yarmanın üzerinde su birikirse bu süzülerek atılır. Katığa bu yarma ile birlikte bolca kıyılmış dorak ve maydanoz da katılır. İyice karıştırılır. İçine yeterince tuz ve zeytinyağı da katılır. Hazırlanan bu karışım, tereyağı ile iyice yağlanmış tepsiye 1,5 - 2 cm. kalınlığıhda dökülür.Odunla ısınan fırına ya da elektrikli fırına verilir. Üstü kızarırsa fırından çıkarılır ve tepsi boşaltılır. Ters çevrilerek tepsiye konur ve yeniden fırına verilir. Bu tarafı da kızarırsa fırından çıkarılır ve tereyağı ile yağlanır.Dilim dilim ve dört köşe kesilir. Bunlara samsa adı verilir. Samsalar bir kenarı 10 cm. olan eşkenar dörtgen biçiminde dilimlerdir. Bir başka tepsi yada tabağa konup servis yapılır. Samsalar servis yapılmadan önce kendi buğusu ile yumuşasın diye üstüne bir kapak örtülür. Yaklaşık 10 - 15 dakika kapak böreğin üstünde durur. Eğer böyle yapılmazsa samsalar sert olur 6 kişilik börek için, yaklaşık 750 gr. yarma, 850 gr. katık, bir demet dorak, bir demet maydanoz, bir çay bardağı zeytinyağı gereklidir. Bu karışım yaklaşık 1 m. çapında tepsiye dökülür. Katık böreği fırına bakraçla götürülür. Fırına girerken karışım tepsiye boşaltılır. Börek yaklaşık bir saatte pişer.

Not: Bu börek daha çok bahar ve yaz aylarında yapılır. Kimi zaman kurutulmuş dorak da kullanılır.Börek Vezirköprü ' de daha çok çay ile birlikte yenir.


LOKUL







Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı (üzerine)
Aldığı kadar un(yumuşak ama yapışmayan hamur olacak)
İç malzemesi:
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fındık kırığı veya ceviz
1 su bardağı toz şeker
1 paket margarin

Yapılışı:
Hamur için ayrılan malzemeler yoğrulur. Hamur dörde bölünür. Hamur sırayla açılıp oda ısısındaki margarin sürülür. Üzerine şeker serpilip üzüm ve fındık ya da ceviz konur. Rulo halinde sarılıp lokma lokma kesilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Aynı işlem diğer hamurlara da yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

SAMSUNSPOR






Türk futbol tarihinde önemli yeri olan ekipler arasında yer alan Samsunspor, tarihinde 23 hafta boyunca Süper Lig in zirvesinde yer almıştır ve Türkiye de Süper Lig de en uzun süre lider kalan 6. takımdır. Bu başarısıyla da bu klasmanda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor dan sonra en başarılı Türk takımıdır.Ayrıca 1993–94 sezonundaki Balkan Kupası şampiyonluğu ile de Anadolu takımları arasında son kez bu kupayı kazanan takımdır. Bu başarısıyla yine Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor dan sonra kupa bazında Avrupa da en başarılı Türk takımlarından biridir.Samsunspor un rezerv takımı olan Samsunspor A2, kulübün altyapısında boy gösteren oyuncuların ilk takıma çıkmadan önce oynadıkları takımdır. A2 takımda başarı gösteren oyuncular A takıma çıkar, yetersiz görülen oyuncular ise kulüp bünyesinden çıkarılır.


SAMSUNSPOR UN TARİHÇESİ


Samsunspor Kulübü, 1965 yılında Samsun’da bulunan beş amatör mahalli lig takımı olan 19 Mayıs, Fener Gençlik, Akınspor, Samsun Galatasaray ve Samsunspor un birleşmesi neticesinde oluşmuştur. Böylece Samsunspor Kulübü kurularak profesyonel futbol faaliyetlerine başlamıştır. Birleşimde adı geçen Samsunspor ise siyah-beyaz renklere sahip amatör bir takımdır ve 1927 de kurulmuştur.Samsunspor, ilk kez 1969 yılında o zamanki adı 1. Lig olan Süper Lig e yükseldikten sonra özellikle 1980 li yılların ikinci yarısında altın dönemini yaşamıştır. Samsunspor kuruluşundan bu güne kadar eski adı 2. Lig olan TFF 1. Lig de 6 defa şampiyon olup Süper Lig e yükselmiştir.1985–89 yılları arasındaki dönemde iki kez lig 3.sü, bir kez lig 4.sü olan Samsunspor, 20 Ocak 1989 daki ölümcül kaza sonrasında büyük bir çöküntü dönemi yaşamıştır. O sezon ikinci yarı maçlarına çıkamamasına karşın TFF nin sağladığı özel statü ile ligde bırakılan Samsunspor, sonraki 5 yıl içinde Süper Lig ve 1. Lig arasında mekik dokumuştur.1993–94 sezonundan itibaren Süper Lig de kesintisiz olarak on üç sezon mücadele eden Samsunspor, Anadolu takımları arasında Balkan Kupası nı kazanan üç takımdan biridir. Samsunspor, 2005–06 sezonunda Süper Lig i 17. olarak tamamlayarak küme düşmüştür.









ÖZGEÇMİŞ


      01.01.1996 tarihinde doğdum. 2003 yılında 30 Ağustos İlköğretim Okulunda eğitime başladım. 8.sınıfı bitirdiğimde 4 takdir, 3 teşekkür ve 2 tane Onur belgem vardı. Liseye Samsun Ticaret Meslek Lisesinde başladım. 10. sınıfta Samsun Piri Reis Ticaret Meslek Lisesinde Muhasebe ve Finansman Bölümüne başladım. Samsun Teiaş Elektrik Dairesinde Stajımı yaptım. Liseyi 2 Takdir 2 Teşekkür ve 1 de Onur belgesiyle bitirdim. Diploma notum 69 dur.
     
     Bu sene (2015) Okul yerleştirme puanıyla Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümüne yerleştim. 

6 Kasım 2015 Cuma

SAMSUN FOTOĞRAFLARI

ATATÜRK HEYKELİ

BANDIRMA VAPURU

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ

SAMSUN ÜSTTEN GÖRÜNÜŞ

CANİK BELEDİYESİ

Karadenizin incisi Samsun





Karadenizin yeni turizim gözdesi olmaya en büyük aday olan şehrimiz Samsun yazları yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez tatil yerlerinden birisi olmaya başladı bile.. Samsun hem ekonomik olarak hem de kültürel olarak tam bir kültür merkezi…Kral mezarları, Amisos tepesi, 8 kilometrelik sahil yolu ile yazları tatil için zaman harcanabilecek nadide şehirlerimizden birisidir Samsun. Samsuna geldiğinizde Atamızın Milli Mücadeleye başladığı ilk yer olan önemli şehrimiz Samsunu ve artık daimi olarak Samsunda barınan Bandırma Vapurunu ziyaret edebilirsiniz…Bununla birlikte sevdiklerinize güzel hediyeler alıp meşhur Samsun simitini de tadabilirsiniz…




Müzeler





Cumhuriyete giden yolda ilk adımın atıldığı kente, müze gemi Bandırma Vapuru, Atatürk Anıtı, İlkadım Anıtı ve Atatürk Müzesi damgasını vuruyor1968 yılında kurulan ve mermerden yapılan Atatürk Müzesi’nde, Büyük Önder’in özel eşyalarıyla çeşitli tarihi fotoğraflar sergileniyor. Müzenin cephesinde havuz, heykel ve kabartma figürler bulunuyor. Gazi Müzesi ise Atatürk’ün Samsun’a geldiği dönemlerde kaldığı zamanın Mıntıka Palas Oteli’nden dönüştürülerek 1930 yılında müze haline getirilmiş. Müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalarla fotoğraflar sergileniyor. Birebir ölçülerde inşa edildikten sonra Doğu Park sahiline yerleştirilen müze gemi Bandırma Vapuru ise 2001 yılında ziyarete açıldı. Gemide, Atatürk ile Samsun’a çıkan silah arkadaşlarının balmumu heykelleri bulunuyor. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde ise Samsun ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi eserler yer alıyor. Müzede yer alan eserler arasında Amisos Hazinesi, mozaikler ve Bafra’da 1974 yılından bu yana sürdürülen İkiztepe Kazıları’nda çıkarılan binlerce yıllık tarihi eserler bulunuyor.
Tarihi ve Doğal Mekanlar


Doğal çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil tepelerin, denizin mavisine karıştığı Samsun sahilleri, deniz turizminde de iddiasını sürdürüyor. Kunduz Dağı ve yaylasının yanı sıra tarihi mekanlarıyla Vezirköprü, Altınkaya ve Derbent Baraj gölleri, Paflagonya Kaya Mezarları ve tarihi Asar Kale’nin yer aldığı Bafra, Amazon diyarı Terme, kaplıca turizmi ile ünlü Havza ziyaretçileri bekliyor. Samsun’un en yüksek dağı olan Akdağ’ın yer aldığı kaplıca ve yaylaturizmine olanak sağlayan Ladik, Paleolitik dönemden itibaren yerleşimyeri olarak kullanılan Tekkeköy, eşsiz kumsallarıyla Yakakent ve 1176 yılında yapıldığı düşünülen Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Göğceli Camii’nin yer aldığı Çarşamba İlçesi, tarihi ve doğal güzelliklerin bir kısmını teşkil ediyor.Doğayla başbaşa kalmak isteyenler için vazgeçilmez bir mekan…